Slecht slapen tijdens volle maan

Slecht slapen tijdens Volle Maan: 6 tips voor een goede nachtrust

Eens per maand staat er een volle maan aan de hemel. Dat is niet alleen mooi om te zien, maar heeft ook verschillende effecten op ons lichaam én onze emoties. Ben jij benieuwd waarom jij rond deze tijd zo slecht slaapt? Here’s your answer. Daarnaast beschrijf ik in dit artikel 5 tips die wonderen doen voor je nachtrust – zelfs als de maan op volle kracht is.

Volle maan effecten: slecht slapen en last van je emoties

Slecht slapen

Het meest gehoorde effect van de volle maan is de invloed die het heeft op je slaap. Onrustig slapen tijdens of rondom de volle maan is iets waar veel mensen last van hebben. Hoewel voorheen werd beweerd dat slechter slapen tijdens volle maan niet per se meer voorkomt dan normaal, is het onlangs toch echt bewezen: de volle maan kan ervoor zorgen dat je korter en slechter slaapt.

Intense emoties

De kans is groot dat je je rondom de volle maan extra emotioneel voelt, of een stuk onrustiger dan normaal. Hoezeer je dit voelt, verschilt per volle maan. Deze staat telkens in een ander teken én maakt elke keer verbindingen met andere planeten. Wat voor invloed dat heeft op jou, verschilt afhankelijk daarvan.

Veelvoorkomende effecten zijn wel dat je je wat minder stabiel voelt tijdens volle maan. Dat is astrologisch gezien ook niet zo gek, want zodra het volle maan is, is er altijd sprake van een spanningsveld tussen het sterrenbeeld waar de zon in staat en het sterrenbeeld waar de maan in staat. Houd er daar altijd rekening mee en trek je op tijd terug als je je geprikkeld, emotioneel of uitgeput voelt. En oh ja, stel jezelf gerust met de wetenschap dat je er ongeveer twee dagen na de volle maan weer vanaf bent.

Waarom we slecht slapen tijdens volle maan

De volle maan zorgt ervoor dat de nachtelijke hemel verlicht wordt. Wanneer je slaapkamer niet geheel verduisterd is en je lichtgevoelig bent, kan het zijn dat je slechter slaapt. En wanneer je gewend bent om in de ochtend wakker te worden van het zonlicht, is de kans groot dat je tijdens volle maan eerder wakker wordt.

Een andere reden dat je slecht slaap tijdens volle maan heeft ook te maken met de stand van de maan. Dit creëert energetische wrijving waardoor je slechter slaapt. Twee dagen vóór en twee dagen na het hoogtepunt is er een actieve fase waarin emoties naar boven worden gehaald en je vol zit met energie. 

Wie zich hier bewust van is, kan er wat aan doen. Maar als iemand geen weet heeft van de invloed van de maan, kan het verwarrend zijn. De nadelen van die toegenomen energie zijn: een slechte nachtrust, intense dromen, onrust en soms zelfs slaapwandelen. Door die slechte nachtrust zijn we overdag vaak prikkelbaar, gevoelig en emotioneel.

Maan standen

Tip 1: Geef jezelf de tijd

Ga tijdens een volle maan niet te laat naar bed, zodat je niet het gevoel hebt dat je meteen in slaap móet vallen. Om je geest tot rust te brengen kun je een fijne yoga-oefening doen. Een stevige yogamat helpt je rug te ontlasten zodat je ontspannen je bed in kunt stappen.

Tip 2: Verduister je slaapkamer

Als het volle maan is, is het in de nacht niet helemaal donker. Daarom is het belangrijk om je slaapkamer goed te verduisteren. Zorg bijvoorbeeld voor rolluiken of goede verduisterende gordijnen.

Tip 3: Probeer een slaapmeditatie

Een meditatie helpt je geest te kalmeren en sneller in slaap te vallen. Daarbij kan de volle maan, die jou zo onrustig maakt, je meditatie juist intenser maken: hij versterkt alles, dus ook je meditatie. Zelf ben ik ontzettend tevreden met en dankbaar voor de app van Meditation Moments. Ook kun je er via Youtube een heleboel vinden – kies een stem die jou een prettig en kalm gevoel geeft.

Download Meditation Moments: App Store of Google Play

Tip 4: Verbruik je energie overdag

Maak gebruik van de overvloed aan energie die de volle maan je geeft, en put jezelf overdag flink uit. Een lang stuk wandelen, een rondje hardlopen, anderhalf uur bikkelen in de sportschool of een potje door de kamer dansen met je wildste moves: allemaal een goede manier om de energie kwijt te raken. Wat je ook doet, zorg in ieder geval dat je buiten komt! Want: hoe meer je jezelf blootstelt aan daglicht, hoe beter je ’s avonds slaapt.

Tip 5: Omarm je onrust

Altijd een goed idee als je je onrustig voelt: even gaan zitten en het gevoel over je heen laten komen. Ga je er vooral niet tegen verzetten, maar bekijk en voel het aandachtig. Daarmee zal het niet direct verdwijnen, maar je zult ervaren dat het zachter wordt.

Tip 6: Schrijven, schrijven en schrijven

Volgens de atrologie staan tijdens een volle maan de maan en de zon in tegenoverstelde constellaties. Hierdoor ervaar je vaak een worsteling tussen je gevoel en je verstand.

Vergeet niet dat al je emoties tijdens deze maanfase versterkt worden, dus ook je negatieve gevoelens. Sta daarom kort stil bij wat je voelt en schrijf je emoties op. Probeer hierna je focus te verleggen: wat ging er vandaag goed? En waar ben je dankbaar voor? Dit helpt je om met een positieve mindset naar dromenland te vertrekken.

Heb jij nog andere fijne tips voor een betere nachtrust rondom volle maan? Laat het me weten in de comments hieronder!

DEEL DEZE POST

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.