Positieve Affirmaties

Ervaar de kracht van positieve affirmaties

Het woord affirmatie komt van het Latijnse woord ‘affirmare’. Dat betekent bekrachtigen of versterken. Als je maar vaak genoeg positieve affirmaties herhaalt, dan zal je je hersenen trainen om positieve gedachten te versterken.

Wat zijn affirmaties?

Een affirmatie is eigenlijk gewoon een gedachte. Hoe vaker je een bepaalde gedachte hebt, hoe meer je daarin gaat geloven (en hoe meer het zich in je leven zal manifesteren). Immers, alles wat je aandacht geeft groeit. Of simpel gezegd: je bent wat je denkt! En dat betekent dat je jouw eigen gedachten positief kunt beïnvloeden om zo gelukkig, vol vertrouwen, energiek en optimistisch een nieuwe dag te beginnen. Het doel van positieve affirmaties is simpel. Je wilt hiermee een negatief denkpatroon ombuigen naar een positieve overtuiging.  

The secret of being happy is believing you already are!

Hoe werken affirmaties?

Positieve affirmaties helpen je om ingesleten denkpatronen te doorbreken. In feite gebruikt iedereen al van jongs af aan affirmaties, alleen zijn dat helaas negen van de tien keer geen positieve affirmaties. Deze ingesleten patronen kunnen onze overtuigingen behoorlijk in de weg zitten. We vertellen onszelf dat we iets niet kunnen, dat we iets niet waard zijn of dat we dingen niet goed doen. Zonde, want de kracht van affirmaties is vaak dat het zich bij herhaling in ons leven gaat manifesteren. Vertel je jezelf dus vaak genoeg dat je iets niet kunt en dat zal dit waarheid worden. 

Wanneer je je bewust wordt van deze negatieve patronen kun je aan de slag met het bedenken van nieuwe, positieve gedachten. Affirmaties zijn dus een belangrijke reminder voor jezelf om los te komen van oude negatieve (denk)patronen en fijne gedachten toe te laten. Je kunt jezelf door middel van positieve affirmaties dus als het ware herprogrammeren.

Alles wat je aandacht geeft groeit.

Positieve Affirmatie: I attract all good things

De kracht van herhaling

Je kunt jouw mindset dus positief veranderen door de door jou gekozen positieve affirmatie heel vaak tegen jezelf te zeggen. Want weet je nog? Alles wat je aandacht geeft groeit! De kracht van affirmaties zit hem dan ook in de herhaling. Maak jouw affirmaties onderdeel van je ochtendritueel. Een post-it op de spiegel bij de wastafel, een a4tje op de muur tegenover het toilet of een melding op je telefoon instellen zijn handige reminders. Na een tijdje zul je merken dat je verspreid over de hele dag momentjes hebt gevonden om de positieve affirmaties voor jezelf op te zeggen.

Kies affirmaties waar jij je goed bij voelt

Probeer jouw positieve affirmatie(s) zo te formuleren dat deze voor jou ook een positieve emotionele lading heeft. Kies dus een affirmatie waar je emotie bij voelt en waar je oprecht in gelooft of in ieder geval in kan gaan geloven. Een affirmatie die jou emotioneel raakt is meestal een goede. Zorg er ook voor dat je de affirmatie formuleert alsof je het nu al bent of alsof je het nu al hebt. Voel je het verschil tussen ‘ik wil zelfverzekerd zijn’ en ‘ik ben zelfverzekerd’? Om je een beetje op weg te helpen heb ik 20 voorbeelden van positieve affirmaties op een rijtje gezet.

20 Positieve affirmaties

01. Ik ben een eerlijk, oprecht en mooi mens.
02. Ik ben waardevol.
03. Ik ben verantwoordelijk voor mezelf.
04. Ik leef vanuit mijn innerlijke kracht.
05. Ik verdien liefde en respect.
06. Ik heb geen goedkeuring van anderen nodig om gelukkig te zijn.
07. Ik trek positiviteit en vreugde aan.
08. In mijn leven creëer ik een positieve overvloed van liefde, gezondheid, geluk en succes.
09. Ik ben wie ik ben en daar ben ik blij mee.
10. Ik heb van niemand goedkeuring nodig om mezelf geweldig te vinden. Dat bepaal ik zelf wel.
11. Ik ben blij met mezelf. Ik ben een tevreden mens.
12. Ik leef vanuit vertrouwen.
13. Ik leef mijn leven volgens mijn eigen regels.
14. Ik hou van mezelf.
15. Iedere dag is mijn beste dag.
16. Ik ben dankbaar voor de mensen om mij heen.
17. Ik ben moedig en ga voor wat ik wil.
18. Ik ben een bron van succes. Als ik iets wil, gebeurt het. Wat ik aanraak verandert in een positief resultaat.
19. Ik ben trots op mezelf en hoe ik mezelf ontwikkeld heb.
20. Ik heb vertrouwen in mijn vaardigheden en de mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen.

Valt het je op dat ik het woordje ‘niet’ in al deze affirmaties weglaat? Dat doe ik heel bewust! Ontkennende woorden als ‘geen’ en ‘niet’ versterken affirmaties, waardoor deze juist een negatieve lading krijgen en het doel dus compleet voorbij schieten. Dit is precies zoals met: ‘denk niet aan een roze olifant in tutu op rolschaatsen’. Ik weet niet hoe dat in jullie hoofd gaat, maar ik denk dan juist aan een roze olifant op rolschaatsen.

In plaats van ‘ik ben niet bang om te falen’ of ‘ik heb geen faalangst’ kun je jouw affirmatie dus het beste positief formuleren naar iets wat je juist wél wilt bereiken. Zoals bijvoorbeeld de affirmatie ‘ik ben succesvol in alles wat ik doe’.

Opdracht van je coach!

Herhaal elke ochtend 5 keer dezelfde 5 affirmaties. En het liefst voor de spiegel! Wacht er niet mee en begin vandaag. Je zult écht merken dat het werkt.

BE YOUR OWN GURU!

DEEL DEZE POST

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.